ΤΟ Α' ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ

Στην εκδήλωση - αφιέρωμα στον Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννησή του, που πραγματοποιήθηκε από το Α' Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού στις 22 Νοεμβρίου 2021, μαθητές και μαθήτριες παρουσίασαν μια δίγλωσση (ρωσικά και ελληνικά) παράσταση βασισμένη στον "Έφηβο" του μεγάλου ρώσου συγγραφέα. 

Η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα διοργανώνει τώρα αφιέρωμα στον Ντοστογιέφσκι και προσκάλεσε τους μαθητές να παρουσιάσουν αυτή την ξεχωριστή εργασία τους στο Ρωσικό Σπίτι, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα. 

Στις 14 Δεκεμβρίου στις 14:00 στο Ρωσικό Σπίτι στην Αθήνα για τις "Ημέρες Πνευματικού Πολιτισμού της Ρωσίας στην Ελλάδα"

•Εγκαίνια έκθεσης για τα 200 χρόνια του Φιόντορ Μ. Ντοστογιέφσκι

Ανέβασμα τμήματος της θεατρικής παράστασης από το μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι "Έφηβος" στη ρωσική γλώσσα από τους μαθητές του Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού.

Παραθέτουμε το βίντεο της εκδήλωσης αφιέρωμα του Α' Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού

Ακολουθούν οι ομιλητές στο αφιέρωμα που θα πραγματοποιηθεί στο Ρωσικό Σπίτι. Αναμεσά τους και οι Σταύρος Γιαγκάζογλου και Δημήτρης Μπαλτάς, οι οποίοι συμμετείχαν στο αφιέρωμα του Α' Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού. 

•Ντμίτρι Μπακ - διευθυντής του Κρατικού Μουσείου Ιστορίας της Ρωσικής Λογοτεχνίας που πήρε το όνομά του από τον V.I.Dal - συντονιστής.

• Πάβελ Φόκιν - Επικεφαλής του τμήματος του Κρατικού Μουσείου Ιστορίας της Ρωσικής Λογοτεχνίας ον. V.I.Dal «Μουσείο-διαμέρισμα του Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι» με Θέμα: «Το Φαινόμενο του Ντοστογιέφσκι. Γιατί διαβάζουμε τον Ντοστογιέφσκι σήμερα;».

• Σεργκέι Σαούλοφ - Προϊστάμενος του Τμήματος του Κρατικού Μουσείου Ιστορίας της Ρωσικής Λογοτεχνίας ον. V.I.Dal. με Θέμα: «Ο Ντοστογιέφσκι και τα έργα του στις εικαστικές τέχνες του 20ου αιώνα (με βάση τα έγγραφα του Κρατικού Μουσείου Ιστορίας της Τέχνης ον. V.I.Dal)»

•Άννα Πετρόβα - κορυφαία ειδικός του Κρατικού Μουσείου Ιστορίας της Ρωσικής Λογοτεχνίας ον. V.I.Dal «Μουσείο-διαμέρισμα του Φ. Ντοστογιέφσκι» με Θέμα: «Η μεταμόρφωση του ήρωα στον Ντοστογιέφσκι»

•Αντρέι Λισίτσκι - Ph.D., διευθυντής της Βιβλιοθήκης № 19 ον. Φ.Μ. Ντοστοέφσκι με Θέμα: «Έργα για την πραγματοποίηση της δημιουργικότητας του Φ.Μ. Ντοστοέφσκι στη μεγάλη περιοχή της Μόσχας".

•Μιγκέλ Παλάτσιο - Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Πανρωσικής Κρατικής Βιβλιοθήκης Ξένης Λογοτεχνίας ον. Μ. Ι. Ρουντόμινο.

•Όλγα Αλεξανδροπούλου - Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Προϊσταμένη του Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με Θέμα: «Ο μεγάλος γνώστης της καρδιάς: Για την ιστορία της μετάφρασης και της αντίληψης του Ντοστογιέφσκι στην Ελλάδα».

•Σταύρος Γιαγκάζογλου – Επίκουρος καθηγητής της Θεολογίκης Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με Θέμα: «Ο κόσμος του Ντοστογιέφσκι και εμείς»

•Δημήτρης Μπαλτάς - Δρ Φιλοσοφίας, καθηγητής Α’ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού με Θέμα: «Από την ανθρωπολογία του “Εφήβου” του Ντοστογιέφσκι»

•Χριστίνα Καρακέπελη, φιλόλογος, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Exeter (Μ. Βρετανία) και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με Θέμα: «Η ιστορία των ελληνικών μεταφράσεων των έργων του Ντοστογιέφσκι 1886-2020».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις