ΥΔΡΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)

Στις 24 Ιουνίου 2021 ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Andrey Maslov παρέστη στην τελετή ονοματοδοσίας οδού της Ύδρας σε οδό Ιβάν Αφανάσιεβ και Στέφανου Λεωνίδη. Και οι δυο Ρώσοι φιλέλληνες είχαν άμεση σχέση με την Ύδρα όπου έμεναν. Βοήθησαν έμπρακτα και αποτελεσματικά στην Ελληνική Επανάσταση.

Παράλληλα, στην Ύδρα έλαβε χώρα επιστημονική εκδήλωση με θέμα: «Οι σχέσεις της Ύδρας με την Ρωσία πριν και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης».

Εισηγητές: 

Δρ. Elena Kudriavtseva, Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ρωσικής Ιστορίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
Δρ. Πάνος Στάμου, Γενικός Γραμματέας του Κέντρου Ελληνορωσικών Ιστορικών Ερευνών.

Παραθέτουμε στη συνέχεια τον Χαιρετισμό του Πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ στην Επιστημονική Εκδήλωση.

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας χαιρετώ στην επιστημονική ημερίδα προς τιμήν των Ρώσων φιλελλήνων Ιβάν Αφανασίεβ και Στέφανου Λεωνίδη, που διοργανώνεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ύδρας «Μιαούλεια 2021».

Ευχαριστώ τον Δήμο Ύδρας για την πρωτοβουλία ονοματοδοσίας προς τιμήν τους (που έγινε πριν από λίγο) μιας οδού του νησιού της Ύδρας, όπου ζούσαν και συμμετείχαν ενεργά στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων στο Αιγαίο.

Ευχαριστώ και για την διοργάνωση της επιστημονικής ημερίδας με θέμα το ρόλο της Ρωσίας στην Ελληνική Επανάσταση, στην οποία συμμετέχουν σπουδαίοι Ρώσοι και ‘Έλληνες επιστήμονες.

Οι σημερινές εκδηλώσεις είναι μέρος του επισήμου προγράμματος του Έτους Ιστορίας Ρωσίας – Ελλάδας, το οποίο διεξάγεται το 2021 υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είναι τέταρτο κατά σειρά αφιερωματικό Έτος στις σύγχρονες σχέσεις των χωρών μας.

Είναι συμβολικό ότι το θεματικό Έτος συμπίπτει με τη συμπλήρωση των διακοσίων ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Είναι η κοινή μας γιορτή – γεγονός που επισφραγίστηκε με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν στις κεντρικές εκδηλώσεις στις 25 Μαρτίου στην Αθήνα.

Είναι γνωστό ότι η Ρωσία έπαιξε σημαντικό ρόλο στη επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς και στη μακροχρόνια προετοιμασία της. Το φιλελληνικό κίνημα ήταν ιδιαίτερα ισχυρό στη χώρα μας. Μορφωμένοι Ρώσοι πάντα είχαν βαθιές γνώσεις της ιστορίας και του πολιτισμού της Αρχαίας Ελλάδας και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Και βεβαίως πάντα υπήρξε μια αλληλεγγύη προς τον ομόθρησκο Ελληνικό λαό.

Όπως έχει γράψει ένας άλλος μεγάλος φιλέλληνας, ο Νικολάι Ράϊκο, για εκείνον και για τους συντρόφους του η Ελλάδα πάντα ήταν «Μητέρα του πολιτισμού, ευεργέτιδα της ανθρωπότητας και πατρίδα της ελευθερίας». Ρώσοι εθελοντές έρχονταν στην Ελλάδα είτε να πολεμήσουν μαζί με τους Έλληνες αδελφούς, είτε έστελναν χρήματα και όπλα.

Μεταξύ πολλών Ρώσων που έφτασαν στο Ελληνικό έδαφος να προτείνουν βοήθεια ήταν και ο Ιβάν Αφανασίεβ και ο Στέφανος Λεωνίδης. Στα ελληνικά αρχεία διατηρούνται πληροφορίες για το πολύτιμο έργο τους στα νησιά του Αιγαίου. Ο Ιβάν Αφανασίεβ ήταν εξαιρετικός ειδικός στην κατασκευή των πυρπολικών, που χρησιμοποιήθηκαν στις ναυμαχίες κατά τους Οθωμανούς. Έμαθε την τέχνη αυτή και σε πολλούς Έλληνες μηχανικούς.

Τα πυρπολικά του Αφανασίεβ έγιναν ένα τρομερό πολεμικό μέσο στα χέρια των Ελλήνων καπετάνιων στα νησιά της Ύδρας, των Σπετσών και των Ψαρών. Μαζί με τον Στέφανο Λεωνίδη πήρε μέρος σε πολλές σημαντικές επιχειρήσεις του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο.

Μας τιμά ιδιαιτέρως το γεγονός ότι οι φίλοι μας στην Ελλάδα διατηρούν την ιστορική μνήμη για τις κοινές μας σελίδες του παρελθόντος. Είμαι πεπεισμένος ότι οι εκδηλώσεις της επετείου, όπως η σημερινή, θα αποτελέσουν πεδίο για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις