ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Ο Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος ήταν Έλληνας διπλωμάτης της Ρωσίας, νομικός, ιατρός, Φιλικός και αγωνιστής του 1821 και αργότερα Σύμβουλος της Επικρατείας στην Ελλάδα.

Γεννήθηκε στο χωριό Δαμαριώνας της Νάξου το 1780.

Από τον Δαμαριώνα είναι και οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε εδώ, της προτομής του Ιω. Παπαρρηγόπουλου, τις οποίες τράβηξε ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής του Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού Κωνσταντίνος Μαρούλης.

Ο Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος έκανε τις πρώτες του σπουδές στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια σπούδασε Νομική στη Μόσχα και Ιατρική στη Ρώμη. Επανερχόμενος στην Ελλάδα προσλήφθηκε αρχικά ως γραμματέας στο Ρωσικό Προξενείο της Πάτρας.

Το 1814 πήγε στα Ιωάννινα για να πείσει τον Αλή Πασά ότι ο Τσάρος θα τον βοηθήσει αν βαδίσει εναντίον τού Σουλτάνου. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία τον Μάιο τού 1820 και οι πρόκριτοι τον έστειλαν στην Πελοπόννησο και τη Μόσχα για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη τής Ορθόδοξης Ρωσίας στον αγώνα τους. Στη ναυμαχία του Ναυαρίνου υπηρετούσε ως διερμηνέας τής ρωσικής μοίρας. Το 1843 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Το σπίτι του βρισκόταν στην οδό Κυδαθηναίων 27, που τα χρόνια τής Τουρκοκρατίας ονομαζόταν «Ρούγα τού Αλίκοκκου». 

Τo σπίτι σώζεται μέχρι σήμερα και είναι γνωστό ως «αρχοντικό Ι. Παπαρρηγόπουλου». Λέγεται δε ότι στο σπίτι αυτό κατοίκησε και ο Όθων το 1834 κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα, για την οποία ο Ρώσος Βλαδίμηρος Δαβίδοβ δίνει μια ενδιαφέρουσα περιγραφή στο έργο του «Οδοιπορικαί σημειώσεις»: «Η ευρύχωρος οικία εν η διαμένει ο πρεσβευτής ημών κέκτηται ωραίαν θέαν προς τον ναόν τού Ολυμπίου Διός, προς τον αποξηραθέντα σχεδόν ποταμόν Ιλισσόν και προς τον Υμηττόν». Ο Ι. Παπαρρηγόπουλος διετέλεσε Γενικός Πρόξενος τής Ρωσίας μέχρι το 1862. Ο Γεώργιος ο Α΄ τον διόρισε Σύμβουλο Επικρατείας. Πέθανε το 1874. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και στο αρχείο της αναφέρεται ως Πρόξενος. 

Στο υπ’ αρ. 5 θέμα της συνεδρίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας της 28ης Δεκεμβρίου 1842, διαβάζουμε:

«Αποστολή εγγράφου προς τον κ. Βερναρδάκην περί της οικοδομής.

Εστάλη εν καιρώ κ΄ το προς τον εν Πετρουπόλει μεγαλέμπορον Κύριον Δ. Γ. Βερναρδάκην έγγραφον κατά την απόφασιν του Συμβουλίου μέσον του Κυρ. Ιω. Παπαρηγοπούλου».

Η Φ.Ε. αρχίζει να σκέφτεται να οικοδομήσει δικό της Σχολείο (μέχρι τότε νοίκιαζε διάφορα σπίτια στην Αθήνα για να στεγάσει τα Σχολεία της) και ενημερώνει διάφορους πιθανούς δωρητές και χρηματοδότες της προσπάθειάς της. Τη σχετική επιστολή στον συγκεκριμένο μεγαλέμπορο που ήταν εγκατεστημένος στην Αγία Πετρούπολη τη στέλνει μέσω του Προξένου της Ρωσίας Ιω. Παπαρρηγόπουλου.

Αυτή όμως είναι και η μοναδική μνεία του Ιω. Παπαρρηγόπουλου στα πρακτικά.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις