ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ


Πρέσβυς της Ελλάδος στη Ρωσία: «Μια μικρή έκθεση που ανοίγει μεγάλες προοπτικές» 
Το βράδυ της 10ης Νοεμβρίου 2021, στην Γαλάζια Αίθουσα της Ρωσικής Κρατικής Βιβλιοθήκης, παρουσία της πρέσβεως Ελλάδος στη Ρωσία, κας Αικατερίνης Νασίκα, της Γενικής Διευθύντριας της Ρωσικής Κρατικής Βιβλιοθήκης κας Νατάλια Σαμόιλενκο, της διευθύντριας του τμήματος επιστημονικών μελετών σπανίων βιβλίων της Ρωσικής Κρατικής Βιβλιοθήκης, κας Τζεμίλια Ραμαζάνοβα, του Μορφωτικού Ακολούθου της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Μόσχα, κου Δημήτριου Γιαλαμά, στελεχών της ελληνικής διπλωματικής αποστολής, εκπροσώπων του ρωσικού ΥΠΕΞ και λοιπών εκλεκτών προσκεκλημένων, εγκαινιάστηκε η Έκθεση «Έλληνες διαφωτιστές στη Ρωσία: οι αδελφοί Λειχούδη και η Σλαβογραικολατινική Ακαδημία της Μόσχας». 
«Μια μικρή έκθεση που ανοίγει μεγάλες προοπτικές». Με αυτά τα λόγια η πρέσβυς της Ελλάδος στη Ρωσία, Αικατερίνη Νασίκα, καλωσόρισε την έκθεση, «που ακολουθεί την πορεία δύο πνευματικών ανθρώπων, των αδελφών Λειχούδη, εκπροσώπων του ευρωπαϊκού ουμανισμού, από αυτούς που στην Ελλάδα αποκαλούμε διδάσκαλους του Γένους». 


Στην έκθεση παρουσιάζονται σημαντικά τεκμήρια από τη ζωή των αδελφών Λειχούδη, βιβλία με τα οποία σπούδασαν στη Βενετία, αυτόγραφους κώδικες, βιβλία που αφορούν στη μελέτη του Αριστοτέλη, δικά τους έργα, όπως γραμματική, ποιητική, ρητορική, λογική, ψυχολογία στην ελληνική και λατινική γλώσσα, καθώς και έργα των μαθητών τους. Ταυτόχρονα μεταφράσεις τόσο των δύο λογίων αδελφών Λειχούδη, όσο και των μαθητών τους υπό την επίβλεψή τους, που αποτελούν πλέον μέρος της ιστορίας του ρωσικού πολιτισμού και της εξέλιξης της ρωσικής γλώσσας. 
Οι μαθητές των αδελφών Λειχούδη δεν υπήρξαν απλοί λόγοι του παρελθόντος. Υπήρξαν η γενιά εκείνη που κλήθηκε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις του Μεγάλου Πέτρου. «Όταν ο μεγάλος αυτός μεταρρυθμιστής χρειάστηκε καλλιεργημένους και ικανούς ανθρώπους να υλοποιήσουν τις ιδέες του για τον εκσυγχρονισμό της Ρωσίας, απευθύνθηκε σε ανθρώπους όπως ο φιλόλογος Φιόντορ Πολυκάρποφ, ο πρώτος Ρώσος διδάκτορας ιατρικής Πιότρ Πόσνικοφ. Όλοι τους υπήρξαν υπήρξαν μαθητές των αυταδέλφων Ιωαννικίου και Σωφρονίου εκ της Κεφαλληνίας , όπως οι ίδιοι υπέγραφαν τα έργα τους», υπογράμμισε η Πρέσβυς της Ελλάδος. 


Σημαντικό στοιχείο της έκθεσης αυτής είναι ότι όλα ανεξαιρέτως τα εκθέματα, χειρόγραφοι κώδικες, παλαίτυπα βιβλία, εκδόσεις του 19ου και του 20ου αιώνα, γκραβούρες και λοιπό εικαστικό υλικό, προέρχονται από τις συλλογές της ρωσικής κρατικής βιβλιοθήκης. 
Η κα Νασίκα εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς την Ρωσική Κρατική Βιβλιοθήκη για την φιλοξενία της έκθεσης, την υποδιευθύντρια κα Νατάλια Σαμόιλενκο , την επιμελήτρια της έκθεσης, διευθύντρια του μουσείου σπανίων βιβλίων της Βιβλιοθήκης κα Τζεμιλιά Ραμαζάνοβα και όλους όσοι προσέφεραν τις γνώσεις την καλαισθησία και την αγάπη τους ώστε να επιτευχθεί το αποτέλεσμα, που αποτελεί « το κοινό μας παρελθόν, το κοινό μας παρόν και το κοινό μας μέλλον. 
Ειδική μνεία έγινε στο έργο και την προσφορά του εκλιπόντος διακεκριμένου μελετητή της ελληνικής παλαιογραφίας και βυζαντινολογίας, Μπορίς Λβόβιτς Φόνκιτς, του οποίου η απουσία επισημάνθηκε από όλους με ιδιαίτερη συγκίνηση. «Τον τιμούμε απόψε και του αφιερώνουμε αυτήν την έκθεση», ανέφερε η πρέσβυς της Ελλάδος.


Διάλεξη «Τα ελληνικά εμπορικά δίκτυα στις μεγάλες αυτοκρατορίες (1774-1914)


Στις 9 Νοεμβρίου 2021 η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα, διοργάνωσε διάλεξη της ιστορικού, καθηγήτριας Διευθύντριας του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Αθήνα) Μαρίας-Χριστίνας Χατζηιωάννου με τίτλο «Τα ελληνικά εμπορικά δίκτυα στις μεγάλες αυτοκρατορίες (1774-1914). Προλογίζοντας τη διάλεξη η πρέσβυς της Ελλάδος στη Ρωσία, κα Αικατερίνη Νασίκα, τόνισε ότι το Αφιερωματικό έτος Ιστορίας έχει συμβολική, αλλά και ουσιαστική σημασία για την Ελλάδα και τη Ρωσία, γιατί εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης. 
Στο πλαίσιο του Αφιερωματικού έτους η πρεσβεία της Ελλάδος καθιερώνει το θεσμό της ετήσιας δημόσιας ομιλίας για την οποία θα καλούνται διακεκριμένες Ελληνίδες και Έλληνες από το χώρο του πνεύματος και της επιστήμης για να διαπραγματευθούν ένα θέμα της ειδικότητάς τους. 


Eγκαίνια Έκθεσης «Η ελληνική Μόσχα. Από τον Θεοφάνη τον Έλληνα μέχρι τις ημέρες μας» 


Στις 22 Οκτωβρίου 2021 στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας της Ρωσίας έγιναν τα εγκαίνια της Έκθεσης «Η ελληνική Μόσχα. Από τον Θεοφάνη τον Έλληνα μέχρι τις ημέρες μας». Σ’ αυτήν παρουσιάζεται η ιστορία της παρουσίας και της προσφοράς της ελληνικής κοινότητας Μόσχας από τον 14ο αιώνα μέχρι σήμερα, μέσα από προσωπικότητες όπως ο αγιογράφος Θεοφάνης ο Έλληνας, η πριγκίπισσα Σοφία Παλαιολογίνα, ο λόγιος Μάξιμος ο Γραικός, οι ιδρυτές της πρώτης ανώτατης Σχολής στη Ρωσία, αδελφοί Λειχούδη, οι έμποροι –μαικήνες του 18ου και 19ου αιώνα, όπως οι αδελφοί Ζωσιμά, ο συλλέκτης έργων τέχνης της ρωσικής πρωτοπορίας Γιώργος Κωστάκης, ο αστροναύτης Φιόντορ Γιουρτσίχιν, ο διευθυντής ορχήστρας Θόδωρος Κουρεντζής και πολλοί άλλοι σημαντικοί Έλληνες, που άφησαν το ίχνος τους στην πνευματική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή της ρωσικής πρωτεύουσας. Στην τελετή εγκαινίων η διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Ιστορίας, κα Βελίκανοβα διάβασε το χαιρετισμό της αναπληρώτριας υπουργού πολιτισμού της Ρωσίας, Άλα Μανίλοβα. 


Χαιρετισμό απηύθυνε η πρέσβυς της Ελλάδος κα Αικατερίνη Νασίκα, ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, που διάβασε χαιρετισμό του Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας, Κυρίλλου, ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Α. Γκορντέεβ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας κ. Ταχτσίδης, ενώ διαβάστηκε μήνυμα του Προέδρου Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδη. 

Ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας Μάξιμος Χαρακόπουλος
με την Πρέσβυ της Ελλάδας, τον Μορφωτικό Ακόλουθο Δημήτρη Γιαλαμά και τον Σύμβουλο
της ΔΣΟ Κώστα Μυγδάλη στα εγκαίνια της Έκθεσης "Η Ελληνική Μόσχα". 

Έκθεση “Η ναυμαχία του Ναυαρίνου. 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία”


Στις 20 Οκτωβρίου 2021, στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου του Πολεμικού Ναυτικού, “Μεγάλος Πέτρος”, την Αγία Πετρούπολη πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια της Έκθεσης “Η ναυμαχία του Ναυαρίνου. 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία”, που προετοίμασε ο Γενικός Πρόξενος Αγίας Πετρούπολης, κ. Βούλγαρης σε συνεργασία με το Μουσείο.
Την Έκθεση εγκαινίασαν η Πρέσβυς της Ελλάδος στη Ρωσία, κα Αικατερίνη Νασίκα, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Αγίας Πετρούπολης, Σεργκέι Μαρκόφ και ο αναπληρωτής διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου, Αλεξάντρ Τσερνάβσκιι. Στην έκθεση παρουσιάζονται μοντέλα πλοίων, σχέδια, γκραβούρες και πίνακες μεγάλων καλλιτεχνών, καθώς και μοναδικά έγγραφα της εποχής, που παραχωρήθηκαν στην Έκθεση από το Ρωσικό Κρατικό Αρχείο του Πολεμικού Στόλου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις